Botoks Tedavisi

Botoks Tedavisi

KRONİK MİGRENDE BOTOKS TEDAVİSİNİN BAŞARISI

Baş ağrısı tedavisinde ağrının nedenine yönelik farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Baş ağrıları içinde en sık karşılaşılan ağrılardan biri olan migren, insanı bezdiren, hayat kalitesini düşüren tablolardandır. Migren ağrıları kişinin iş performansını ve psikolojik sağlığını bozar. Tahamülsüz, çabuk sinirlenen ve dikkat eksikliği çeken kronik migren hastaları artık farklı bir tedavi ile düzeliyorlar. Botoks (botulinum toksini) kronik migren hastalarında belirgin ağrı kontrolü sağlayarak ağrı sıklığını ve şiddetini azaltıyor.

Botoks uygulamaları 1990’lardan sonra nörologların aşina olduğu bir tedavi aracı. Bu ajan istemsiz hareketlerle giden distoni, hemifasial spazm ve tortikollis gibi durumlarda başarıyla kullanıldı ve halen ilk tedavi yöntemini oluşturmakta. Ancak botoksun yıldızı kozmetik uygulamaların artmasıyla parladı. Son yıllarda da kronik migren hastalarının yüzünü güldürerek popularitesini korumaktadır.

HANGİ HASTALAR BOTOKS TEDAVİSİNDEN YARARLANABİLİR?

Sağlık bakanlığı tarafından onaylanan botulinum toksin tedavisi aşağıdaki başağrısı tiplerinde başarı sağlamaktadır:

MİGREN BAŞ AĞRISI NASIL OLUR?

Migren hastalarındaki botoks uygulaması yaklaşık 15 dakika süren bir işlemdir. İlaç önceden belirlenen 32 noktaya kafatası derisi ve baş-boyun kaslarına özel iğnelerle uygulanır. İşlem sırasında hasta rahat bir koltukta oturur ve işlem sonrasında günlük aktivilerine dönebilir. İlk sonuçlar uygulamadan bir hafta sonra alınır. Uygulamanın 3 aylık periotlarla tekrarlanması etkinliğin sürmesini sağlar.

Bu tedavinin etkinliği botoksun ağrı sinyallerini bloke etmesiyle açıklanmaktadır. Böylece daha ağrı ortaya çıkmadan engellenmekte ve ağrı sırasında beyinde toksik maddelerin salgılanmaması sağlanmaktadır.

Migren kişilik değişikliklerine neden olabilir. Sık gelen şiddetli ağrılar kişinin performansını ve yaşam enerjisini düşürür. Ağrılar nedeniyle çalışan bireylerde sık sık işyerinden izin almak zorunda kalma iş arkadaşlarıyla sürtüşmelere yol açabilmektedir. Migren tedavisinde bilimsel çalışmalar ile etkinliği gösterilen botoks 2012 yılında Sağlık Bakanlığımız tarafından da “migrende etkin tedavi” olarak kabul edilmiştir. Migren özelliği taşıyan ağrılarının sayısı bir ayda 8 -15 arasında olan kişiler botulinum toksin tedavisi uygulamasına uygun hastalardır.

× How can I help you?