Optik Nörit

Optik Nörit

OPTİK NEVRİT ( GÖZ SİNİRİ İLTİHABI)

Optik sinir görmemizi sağlayan en uzun sinirlerimizden biridir. Etrafındaki miyelin kılıfının farklı nedenlerle etkilenmesi optik nevrit denilen bir tür iltihabi duruma yol açar. Göz sinirimizi bir elektrik kablosuna benzetmek mümkündür. Sinirin içindeki teller aksona, etrafındaki koruyucu plastiği de miyeline benzetiriz. Miyelin hasarında sinirin iletimi yavaşlar ve bilgiler beyine daha geç ve hatalı ulaşır. Bu nedenle optik nevrit’de aşağıdaki şikayetler ortaya çıkar:

Optik nevrit multipl sklerozun (MS) ilk bulgusu olabilir. Bu nedenle optik nevrit geçiren hastalarda beyin MR görüntülemesi yapılır. Bu işlemin amacı hastanın beyin dokusunda miyelin hasarının olup olmadığının aranmasıdır. MS dışında vitamin B12 eksikliğinde, lupus gibi vaskulit sendromlarında, diyabette, yaşlılarda damar sertliğine bağlı olarak da optik nevrit görürüz. Alkol, enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar yine optik nevriti ortaya çıkarabilir.

Optik nevrit tedavisinde öncelikle neden sorgulanır ve araştırılır. Başta MS ve vaskulitler olmak üzere çoğu tabloda yüksek doz damardan metilprednizolon (kortizon) tablonun düzelmesini hızlandırmak ve iz kalmasını engellemek için verilir.

× How can I help you?