Beyin Pilleri ve Hareket Hastalıkları

Beyin Pilleri ve Hareket Hastalıkları

Son yirmi yılda giderek artan popularitesi ile beyin pili ameliyatları nedir ve hangi hastalıklar için doğru bir tedavidir?

Nörostimülasyon tedavisi derin beyin stimülasyonu sağlayan piller ile yapılır. Parkinson hastalığı tanısı olan olgularda genellikle ileri evrelerde yaşanan ilaç yan etkileri ve ilaç yanıtsızlığı için kurtarıcı bir tedavidir. Hastalığın seyrini yavaşlatmaz ancak hastanın bulgularında azalma ve kullandığı ilaçların dozlarında düşme sağlar. Farklı nöroanatomik yapılara uygulanan nörostimülasyon tedavisi titreme, yavaşlık- katılık ve istemsiz hareketleri (diskinezi) kontrol eder. Subtalamik çekirdek , globus pallidus ve talamus stimulator yerleştirilen yapılardır. Hastanın bulgularına göre farklı anatomik hedefler belirlenerek işlem gerçekleştirilir.

Parkinson hastalığından farklı olarak sadece el titremesi ile giden esansiyel tremor hastaları da cerrahi tedaviden faydalanır.

Pil ameliyatlerı bazı distoni hastalarına da uygulanabilir. Özellikle tüm vucudu etkileyen jeneralize distoni hastaları, altta yatan metabolik, travma gibi nedenler dışlandıktan sonra cerrahi tedavi olabilirler. Altta yatan doğum travması, metabolik hastalık ve travma vakaları pil cerrahisine yeterli yanıt vermezler.

Hastaların Parkinson hastalığına ait bulguları amaliyattan hemen sonra düzelmeye başlar. Buna karşın distoni hastalarında aylar içinde pil tedavisinin etkisi gözlenir. Bu nedenle akademisyenlerin jeneralize distoni hastalarındaki vaka tecrübeleri daha sınırlı olabilir.

Sonuç olarak hareket hastalıklarında beyin pilleri hastalarımıza ve biz doktorlara tedavide yeni bir pencere açmıştır. Doğru hasta seçimi ve uyumlu ekip çalışması sonuçların başarı oranını arttıracaktır.

× How can I help you?