Parkinson ve Beslenme

Parkinson ve Beslenme

Parkinson Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Parkinson hasatalığında temel olarak azalan nörotransmiter ( sinir hücresi bilgi taşıma hormonu) DOPAMİN’dir. Dopamin istemli hareketlerin kolaylaştırılmasında ve hareketlerin geçişlerinde ince ayar gereken durumlarda görev yapar. Motor system dışında düşünme, mutluluk, haz gibi farklı durumlarda da etkilidir. Dopamin kan- beyin bariyeri denilen beyni koruma altına alan bir tür filtreyi geçemez. Ancak onun öncü maddesi bu bariyeri geçerek beyin dokusunda ihtiyacı olan hücre gruplarına ulaşır. Bu öncü maddenin adı LEVO-DOPA’dır. Bu nedenle Parkinson ilaçlarının içinde levo-dopa vardır.

Nasıl Beslenelim?

Levo-dopa sindirim sisteminden emilirken eğer proteinler ile karşılaşırsa emilemiyor ve etkisiz hale geliyor. Bu nedenle levo-dopa preparatı (Stalevo, Sinemet, Madopar) kullanan hastalarımızın aşağıdaki kurallara dikkat etmesi önemlidir:

Vitamin Kullanalım Mı?

B12 vitamini levo-dopa kullanımı ile beraber düşmeye meyil eder. B12 düşmesiyle unutkanlıkta önemli olan HOMOSİSTEİN denilen maddenin artması ilişkilidir. Bu nedenle hastalarımızın belli aralıklarla kan B12 ve folik asit ayrıca homosistein düzeylerini ölçeriz.

B12 vitamin takviyesini ayda bir kez kalçadan iğne ile yapmak daha verimlidir. Çünk ağızdan alınan preparatlarda emilim prpblemi yaşanabilir. Daha da önemlisi B VİTAMİN KOMPLEKSLERİ LEVO-DOPA İÇEREN İLAÇLARIN ETKİNLİĞİNİ AZALTIR.

Bakla ?

Yeşil bakla dopamin içerir ve levo-dopa kullanan hastalarda büyük porsiyon ve yogurt konmadan yenirse zehirlenme benzeri bulgu yapar. İlaç olarak kullanımı zor olan bakla pratikte tedaviye olumlu etki göstermez.

Çalışmalar Co ezim Q 10 ve mavimsi ( yaban mersini, siyah üzüm gibi) renkli meyvelerin hücre yaşlanması açısında faydalı olduğunu destekler

× How can I help you?