İleri Evre Parkinson Hastalığı

İLERİ EVRE PARKİNSON HASTALIĞI

Parkinson hastalığı titreme ve hareket yavaşlığı ile tek taraflı başlayan merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Hastalığın erken yıllarında bu bulgular hastayı fazla rahatsız etmez ve az sayıda ilaç kullanarak tama yakın düzelir. Beyinde dopamin üreten hücre kaybı arttıkça Parkinson bulguları vücudun karşı tarafına geçer ve sonraki aşamada denge sorunları başlayabilir. Tedavide kullanılan ilaçların sıklığı ve çeşidi giderek artar ve yıllar içinde hastalığın kendi problemlerine ek olarak ilaçların yan etkilerinin yönetimi de zorlaşır.

Hastaların günlük yaşam aktivitelerinde zorlanması, gün içinde planladıkları aktiviteleri yapamayıp ertelemeleri yaşam kalitelerini olumsuz etkiler. Herkesin yaşam kalitesinin etkileyen faktörler farklıdır; aktif çalışan hastalarda gün içinde yavaşlamalar veya istemsiz hareketler hafif olsa bile günlük yaşamı etkiler. Bu dönemde gece uyku sorunlarına ek olarak yataktan kalkma ve yatakta dönme aktiviteleri zorlukla gerçekleştirilebilir.

 Doğru düzenlenen ilaç tedavisine rağmen hastaların günlük yaşam aktiviteleri Parkinson bulguları nedeniyle zorlaştıysa ve yaşam kaliteleri azaldıysa bu hasta grubu “ileri evre” olarak tanımlanır. İleri evre “son evre” anlamına gelmez; aksine tedavi stratejisinin yeniden gözden geçirilmesi ve cihaz destekli teknolojik tedavilerin planlanması için bize hatırlatma anlamı taşır.

× How can I help you?